Pages

Hasznos tudás: Mivel űzhetjük ki agyunkból a beragadt zenét? :)

Trükkös szójátékkal, rejtvénnyel, vagy egy jó könyvvel űzhetjük ki agyunkból a nem kívánt, mégis állandóan ismétlődő zenéket, ám a túl nehéz fejtörő esetén visszalopakodhat a dallam – állítják amerikai kutatók.
„Ha olyasmit csinál az ember, amely megszokott, például autót vezet vagy gyalogol, akkor messze nem használja teljes gondolkodási kapacitását, és bőven marad hely az agyában arra, hogy beinduljon az akaratlan zenelejátszás. Ha viszont túl erősen gondolkodik valamin az illető, akkor a sikertelenség hozhatja vissza a zenét. Valahol középen van a megoldás" – mondja Ira Hymant, a Nyugat-Washingtoni Egyetem zenepszichológusa.
A megállapításokra azután jutottak a kutatók, hogy önkéntesekkel rejtvényeket fejttettek, miközben dalok szóltak a Beatlestől, Lady Gagától, Beyoncétől. Az egyszerű feladványok nem hatottak. A sudokurejtvények igen, ám csak addig, míg nem váltak túl nehézzé. A legjobb középútnak az ötbetűs anagrammák bizonyultak (olyan szóújraalkotások, amelyeknél meg kell cserélgetni a betűk sorrendjét, hogy másik értelmes szót kapjunk).


Forrás: http://index.hu/

Unknown

2 megjegyzés:

arandria írta...

Nem szeretem se a sudokut, se az anagrammát.... :(

Unknown írta...

Kár hogy nem, roppant szórakoztató dolog az anagrammázás. :)
Vegyük például ezt:
1. adni arra
2. arra inda
3. dara rian

De ha ezt használod, közben dudorászhatod a fejedbe ragadt dallamot:

http://szotar.sztaki.hu/docs/anagramma/

:)))

Instagram