Biztosan hozzám hasonlóan mások is nézegették már a vásárokban a házi-sajtot. És talán hozzám hasonlóan bánatosan vettük tudomásul, hogy az árak nem a mi pénztárcánkhoz van szabva.
Ennek most vége! Készítsünk otthon sajtot!
És ha nem akarunk nyers tejjel és pepszinnel pepecselni, akkor íme egy egyszerű megoldás, amiből lágy joghurt-sajtot készíthetünk (gondolom, de kissé bizonytalanul írom le, hogy ez egyféle ordasajt, aminek a kedvelését székely nagyanyámtól örököltem minden bizonnyal) . Bármivel ízesíthetjük, színezhetjük - és elkápráztatjuk vele a családot! ;-)
Íme a recept:
foto: internet
Elkészítési idő: nettó 5 perc, de majd 2 nap múlva nevezhető sajtnak
Alapanyagok kb. 300 gramm sajthoz:
- 1 liter joghurt
- 1 evőkanál só
- durvára tört bors (paprika, köménymag stb)
- bármilyen zöldfűszer, pritamin paprika, snidling stb
A joghurtot el kell keverni a sóval és a fűszerekkel, majd textilpelenkába,
konyharuhába vagy két réteg gézbe önteni. Ha van szőrszita, a konyharuhát, pelenkát, kétrét-hajtott gézt ebbe tesszük; ha nincs kössünk batyut belőle, a csomón
átfűzve egy fakanalat, annál fogva lógassuk egy edény fölé kb két napig hűvös helyen. (az edény fogja fel azt a levet, amit a készülő sajtunk kicsepeg) A kész sajtot akár üvegbe is lehet tenni, olíva olajjal felöntve,
esetleg gombócokat formázva belőle - így sokáig eláll.
És egy másik recept:
Sajt házilag
2 liter, lehetőleg házi tejet felforralok, amikor felforrt beleteszek 4-5 dkg sót, azzal 25 percig főzöm takarékon, időnként meg kell kevergetni.
A tűzről levéve bele kell keverni fél dl 10 %-os ecetet (elég 40 ml), utána 15 percig áll - összetúrosodik.
Műanyag szűrőbe tüll anyagot kell helyezni, abba beleönteni, ráültni egy edényre és hagyni kicsöpögni.
1-2 napig áll (csepeg), ajánlatos valahova felakasztani, hogy járja a levegő.
Keverhetünk bele kaprot, fokhagymát, petrezselymet, köménymagot, kakukkfüvet, oregánót, szerecsendiót, snidlinget...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése