Pages

Újkenyér kapcsán - kenyérsütés otthon! Nagyon egyszerűen, a recept Dragomán Györgytől származik :)


Kell hozzá:

Összesen hetven deka liszt.

Ebből  nálam  hét  deka  teljes kiőrlésű rozs liszt, (vagy sima rozs, vagy graham,  de  lehet  az egész sima fehér liszt, a lisztel később lehet variálni,   lehet   rozs   helyet   tönköly-búza,   húsz   százaléknyi kukorica liszttel  is  nagyon  finom)  a  többi  hatvanhárom deka pedig kenyér liszt  (vagy  finomliszt,  én  öt kilós  zacskókban veszem a bl55 lisztet),

egy púpozott kiskanál só,

egy negyed kiskanál por élesztő  (vagy  3 evő kanál kovász, erről bővebben a végén, a rendes kocka élesztő nem jó, a por élesztőből  tényleg  csak  egy negyed kiskanál kell),

fél liter víz.  (A  lényeg,  hogy  a víz a liszt mennyiségének 0.67-0.75 szerese között legyen.)

Az  egészet össze kell szépen keverni egy tálban, de épp csak annyira, hogy összeálljon, tehát ne legyen sehol lisztes. (Nem kell dagasztani) Olyan   mint  a  galuska tészta  vagy  a  nagyon  sűrű  csiriz.  Ezután tizenkét-tizenhat  órára békén kell hagyni. (Kb duplájára fog kelni, a folyamat  hűtőben  tovább  lassítható,  ha  keverés után azonnal hideg helyre  tesszük  huszonnégy-harminc  óráig  is  eltarthat,  ez néha jól jöhet.)   Amikor   megkelt,  picit  savanykás  szaga  és  a  rendes kenyér tésztánál  folyósabb  állaga lesz.

Ezen  a ponton lehet még belekeverni adalékokat, mondjuk apróra vágott szárított  paradicsomot,  vagy  pirított  hagymát, vagy rozmaringot és apróra  vágott  olajbogyót, vagy pörkölt diót, vagy különböző magokat. Az  adalékot  a  tészta  közepére  kell szórni, aztán tésztát kívülről ráforgatni,  és  óvatosan átkeverni. De ez nagyon finom  kenyér  lesz,  adalékok nélkül is, én ötből négyszer mindenféle adalék nélkül sütöm.

Előveszel  egy  vas lábost (vagy jénait, vagy cseréptálat, lényeg, hogy legyen  fedele,  -  de én nagyon javaslom az öntött vaslábost,  kilisztezed  az alját,   hogy  ne  ragadjon,  (a  lisztbe  mutatóujjal  lehet  mintákat rajzolni,  ezek rajta lesznek a kenyér alján) és beletöltöd a masszát.
(Ha  van  időd  most  hagyhatod  még egy-másfél órát pihenni, ez főleg akkor érdekes, ha kovászt használsz és nem élesztőt.) Most, ha akarod, bevághatod  a  tetejét,  én nem szoktam, szeretem, hogy mindig máshogy reped fel..

Lefeded,  berakod  a  hideg  sütőbe, beállítod 230 fokra (ezzel kicsit kísérletezni  kell,  nálam  ezen  a  fokon  lesz  szép  ropogós de nem iszonyat  kemény  a  héja) és negyvenöt percig sütöd. Aztán leveszed a fedőt, és még tizenöt perc, amíg aranybarna nem lesz.

Ha  elsőre  nem sikerül nem szabad feladni, nekem az ötödik lett igazán jó,azóta viszont hibátlan.  (...)

Unknown

2 megjegyzés:

Instagram