Pages

Főzzünk-e otthon sört?

A konyhai sörfőzési kísérlethez nem kell semmi olyasmi, ami egy átlagos konyhában ne volna fellelhető. Megpörkölünk 30 dkg árpát, és egy kevés komlóval feltesszük forrni 15 liter vízben, majd hozzáadunk fél kiló cukrot. Ha kihűlt, leszűrjük, kenyérélesztőt morzsolunk bele, és 12 órát állni hagyjuk. A képlet egyszerűen hangzik: Az élesztő lebontja a cukrot alkohollá és szén-dioxiddá. Majd palackozzuk és 8 hónappal később iható sörünk lesz. De azért ettől ne várjunk sokat. Az árpa nem maláta, csak ízt ad, az erjesztendő cukrot külön pakoljuk bele, a pékélesztő savanyú kenyérízű lét csinál a sörünkből – viszont lebecsülni sem szabad az efféle eljárásokat, hiszen évszázadokon át így főztek eleink, de még nagyanyáink is a saját portájukon sört. 



Azonban ne higgyük azt, hogy kizárólag nemes komlókból lehet jó sört főzni! A komló tobozos termését időjárástól függően a nyár végén, ősz elején szüretelik. Amikor a érik a komló, irány gyűjteni. Erdőszéleken, patakpartokon, vasúti töltések mellett rengeteget találhatunk. Legjobb frissen felhasználni, de későbbi felhasználás céljából szárítani szokták, majd fényvédő fóliában légmentesen tárolni vagy fagyasztani. Sőt szárazkomlózással mégnagyobb sikereket érhetünk el. 




Átmeneti megoldás, ha nem vagyunk felkészülve arra, hogy beruházzunk az igazi sörfőzéshez valójában kellő felszerelésekhez, de mégis a fent leírtnál "igazibb" sört akarunk készíteni, hogy szerezzünk be egy - a már hazánkban is megvehető - házi sörfőző szettet, melynek lényegi része egy 25 literes zárható erjesztőtartály. Ezzel a felszereléssel tulajdonképpen semmit nem kell főznünk. Vegyünk hozzá valamilyen előre előfőzött - malátaszirupot, öntsünk hozzá egy fél kiló kristálycukrot, egy pár előre leforrázott komlófiltert, majd öntsük fel húsz liter vízzel és keverjük hozzá a profi sörélesztőt, és lzárjuk le. A sűrítmények legtöbbször komlózottak, ezért nincsen szükség külön komlózásra. Viszont tovább fokozhatjuk a komlóízt és aromát, hogyha 10-15 percig egy kevés komlót külön forralunk, majd amikor lehűlt, hozzáadjuk a többi összetevőhöz. A készülő sörünk egy hét alatt kiforrja magát, aztán lehet palackozni igazi sörösüvegekbe. Ezt a sört némi kondicionálás után egy hónap múlva lehet inni, és ha nem szúrjuk el, akkor megtévesztésig hasonlít a boltban kapható jobb sörökhöz..

Unknown

1 megjegyzés:

arandria írta...

Emlékszem, hogy amikor még gyerek voltam, anyukám megpróbálkozott a sörfőzéssel. Egyszer, és soha többet.

Instagram