Pages

Széljegyzet a Magyar Szó "Van püspök, nincs püspök" című írásához



A Magyar Szó vajdasági lap közéleti rovatában, Lakatos János tollából származó írásában  foglalkozott a reformátusoknál zajló püspökválasztással. Igyekezett képet adni arról, hogy hol is tart most a folyamat.
Ismerjük meg a híradást:



 "Szerbiai Református Keresztyén Egyházban lezajlott püspökválasztás sokkal inkább emlékeztet egy világi, politikai választásra, mint egy egyházi történésre. Csete-Szemesi István püspöknek október elsején járt le a második megbízatása, helyére két jelölt pályázott: Halász Béla, hertelendyfalvi lelkész és Orosz Attila, a bácskai egyházmegye esperese. A gyülekezetek presbitériumainak december 15-éig kellett leadniuk a szavazataikat, a szavazatbontó bizottság pedig december 18-án ült össze Bácsfeketehegyen, ám a szavazatbontás nem történt meg. A bizottság most szombaton ismét összeült, s ezúttal a feladatát is elvégezte: Orosz Attila 14, Halász Béla pedig 23 szavazatot kapott. Ez azt jelenti, hogy Halász lesz a szerbiai református egyház új püspöke miután lejár a 15 napos fellebbezési idő, ám a hertelendyfalvi lelkésznek aggályai vannak.
– Feltételezem, hogy azok a személyek, akik eddig gátolták, fékezték a választás folyamatát, azok megpróbálják tovább fékezni – mondta Halász. Csete-Szemesi a szavazatbontó bizottság ülése után csak annyit mondott, hogy csak a fellebbezési idő lejárta után lesz hajlandó nyilatkozni ez ügyben.
A Szerbiai Református Keresztyén Egyház tehát megválasztotta új püspökét, ám a döntés még nem jogerős. A szavazatbontó bizottság legközelebb január 28-án fog összeülni és a végleges döntés is akkor születik majd meg."


Néhány probléma a választás körül, avagy 0 x 0 = 0
Az egyházi törvény meghatározza a választhatóság előfeltételeit.
Sem Halász Béla, sem Orosz Attila nem beiktatott lelkész, tehát törvényi akadály miatt nem választható püspöknek.
A választási bizottságnak nincs hatásköre az előírás megkerülésére.
Továbbá a gyülekezetek 44 szavazattal rendelkeznek, amiből törvényes renden kívül kizárt 8-at és Zombor ürésedésben, nincs szavazati joga, tehát 44-9=35 és a fenti írásban 37 ha jól számolom (24+13), ezek szerint valakinek még van 2 szavazata, akiről nem tudunk vagyis nem szabályos, vagy akiről csak találgathatni tudunk.
Érthetetlen hogyan kerülte el a figyelmüket ez az apróság.
A választási bizottság mandátumát egy olyan zsinattól kapta, amelyet Csete – Szemesi István volt püspök hívott össze, akinek a mandátuma nem 2012. októberében járt le, hanem 2009. 01. 01-én, nyugdíjaztatása napján. Érthetetlen hogyan kerülte el az atyák figyelmét ez az apróság.
Azóta törvényi akadály miatt nem tölthette be a püspöki tisztet, és nem hívhatott össze zsinatot.
Szabálytalanul összehívott zsinat nem hozhat szabályos döntést.
Ebből következik, nincs legitim vezetése a Szerbiai Református Keresztyén Egyháznak, sem a szavazatbontás előtt, sem a szavazatbontás után.
Érthetetlen hogyan kerüli el az atyák figyelmét ez az újabb apróság. 0 x 0 = 0


Az eredeti írás itt olvasható

Unknown

12 megjegyzés:

arandria írta...

A mai világban már semmin nem lehet csodálkozni! Persze itt is az ügy háttere lenne az érdekes, de arról az újságcikkből - bevált szokás szerint - nem tudunk meg semmit. Újabb példa arra, hogy hogyan manipulál a sajtó.

Nolica történetei írta...

Jutka irta...

Világi személy vagyok. Református.
Megdöbbenve olvasom a bejegyzésekben,hogy a két püspökjelölt nem beiktatott lelkész.
Felnéztek az égre azok, akik a hatalomért harcolnak egymással?
MAJD HA A SZERETET HATALMA LEGYŐZI A HATALOM SZERETETÉT, AKKOR LESZ A REFORMÁTUS EGYHÁZBAN IS BÉKE, ÉS REND!!

papocska írta...

Azt hiszem, nem is kérdés, hogy a református egyházban semmi szükség nincsen püspökökre. Sehol a világon nem találunk presbiteriánus püspököt, ez a förmedvény csak a magyarok közt dívik. Érzékelhető, hogy egy lelkész, aki belehelyezi a nagytiszteletű alfelét a főtiszteletű trónusba, nagyon is gyorsan megrészegedik saját hatalmától. Elkezd egyházfőt játszani.
Persze más lehet a helyzet egy nem túl gazdag és befolyásos határon túli magyar egyházkerületben. El tudom képzelni, hogy a szerb hatóságok szívesebben tárgyalnak egy püspökkel, mint egy mezei szuperintendenssel. Hát üsse kő, maradjon a külfölsdi magyar ref. egyháztestekben püspök, ha jó nekik, de Magyarország területén biztosan nincs semmi szükség rájuk
Ami a szerbiai magar református egyházat illeti, tudtommal saját törvényeik vannak, nem a magyarországit vették át. Hogy kik, kit milyen tisztségre választanak meg, az az ő dolguk. Nem?

Unknown írta...

Válasz papocskának (törvényi idézetek)

A Szerbiai Református Keresztyén Egyház Alkotmánya (2010) AKOTMÁNYa

76. § Az országos egyház püspökévé olyan lelkipásztor választható, aki Szerbia polgára és az országban legkevesebb 6 évi szolgálata van,aki betöltötte 40-dik életévét aki mintaszerű élete és az egyház javára kifejtett odaadó szolgálata folytán általános tekintélynek örvend.

valamint

SZABÁLYRENDELET a Szerbiai Református Keresztyén Egyház
lelkészi szolgálat jogi feltételeiről

1. § (1) A lelkészi szolgálat jogi feltétele a megfelelő képesítés , szerbiai állapolgárság, állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedély, egészségügyi szakorvosi bizonylat, bűntetlen előélet, megfelelő erkölcsi magatartás és a szolgálati megbízás (concessa).

papocska írta...

Köszi Emese,
de hol van itt szó arról, hogy csak beiktatott lelkész lehet püspök? Ráadásul ha Csete Szemesi testvér de jure már nem püspök, nem lehetne ezt az állapotot az örökkévalóságig kiterjeszteni? Vagy Szerbiában életfontosságú az egyházban egy püspök léte?

Botos Elemér írta...

„Elhamarkodott közlés”
(-)
2013. január 15., 09:25 0
„A püspökválasztással kapcsolatos cikkek, információk megjelentetését a különböző médiumokban elhamarkodottnak és károsnak tartjuk” – áll a szerbiai református keresztyén egyház elnökségének tegnapi közleményében.
„A folyamatot Egyházunk fogja lebonyolitani törvényeinek és szabályrendeleteinek szigorú betartásával.
Ezért a felhatalmazással nem rendelkező egyének által nyilvánosságra hozott részeredmények közlése elhamarkodott.
Minden hivatalos közlemény kiadását egyedül csak az Elnökség tehet meg, amit a folyamat lezárásával meg is fog tenni” – olvasható a közleményben.

http://www.magyarszo.com/hu/1851/kozelet/90554/„Elhamarkodott-közlés”.htm

miért nem 2009. 01. 01. kezdődően ragaszkodtak szigorúan a Szabályrendeletekhez, és az Alkotmányhoz ? Kevésbé lehet manipulálni, viszont amikor szabálytalan fegyelmiket folytatnak és annak hazugságaik nyomtatott formában közzé tették, miért nem tartották be a Szabályrendeletet, mert rendelkezik erről!
(gyengébbek kedvéért Szabályrendelet III. FEJEZET
A fegyelmi büntetések
31. § Az egyházi tisztviselők fegyelmi büntetései a következők
..— Az ítéletek kisebb vagy nagyobb közzététele felől maga az eljáró bíróság ítéletében határoz. Ilyen határozat nélkül büntetéseket tartalmazó ítéleteket a törvényben és Szabályrendeletekben megjelölt szerveken kívül csak érdekeltekkel lehet közölni)
Ez nem nemzetbiztonsági adat, hogy titkos lenne, csak az illetékes gyülekezetek szavazatainak jellegék nem teszik nyilvánosság elé, de a végeredményt (még ha szabálytalan is) IGEN.
Az állami adminisztráció és a pályázatok, támogatottság követeli meg a történelmi egyházi formában a püspöki - episzkopális rendet

Névtelen írta...

Herodes Pilátus és a főpapok hol jártok kedves hitben járo testvéreim Jézus ma is velűnk van ha hisztek ebben akkor rá jötök arra ,hogy a rég elmult világ formátuma még él minket ugy nevezeteket csőcselékeket sem hagy el az Isten sosem nem nagyon számit ,hol imátkozunk hiszek abban ,hogy az Istenhez vallo könyörgéseteket az Isten megfogja halgatni az Isten minket nem fog elhagyni sosem ez az egy lényeg bárki is lesz a szerbiai református keresztény egyház puspöke tudnia kell Jézusnak az öszes tanitását ismernie kell a Bibliát szeretnie kell minden egyes Jézusban hivö embert ma és mindöröké Ámen ezt a kis református csoportot az Isten ugy segélje Ámen.

Unknown írta...

http://www.youtube.com/watch?v=sn0OUZM7vTE

Első 22 perc a fenti témával foglalkozik. Részint egyházi ügy taglalása, részint a vajdasági magyarság vonatkozásában - vajon mit tesz hozzá a dologhoz vagy vesz el a VMSZ, ha egyházi méltóságok megválasztásáról van szó?

Unknown írta...

"Én még őszinte gyermek voltam, ordítottam, toporzékoltam..."
A cezaropapizmus Bizánc és az ortdoxia államelmélete.
A református egyházban csupán a patronátusi jogosítvány biztosított, a patronálás mértéke szerint.
Már persze ha tetszik érteni politikus úr!
Ekkora szerep tévesztést!

Unknown írta...

http://www.youtube.com/watch?v=-wgapoI0hRg#t=1200


0 x 0 = 0

Unknown írta...

És:

"54 km - avagy a félelem távolsága Egyházilag
Immáron hányadszor járnak „délvidéken” és ez a kis távolság az elvarázsolt erdő mélységét jelenti. Amikor már oda teszik látogatásukat, ahol egy 3 éve hazugul püspöknek bemutatkozó személy által összehívott szabálytalan Zsinat csetepatéjára elmennek. Ugyan is a választás teljes menete, ha már a Szabályrendeletek és Alkotmány soraira hivatkoznak, tudnivaló, hogy a megüresedés után 3 hónapon belül meg kellett volna történnie a választásoknak még 2009.-ben, és tudnivaló, hogy ki hívhatja össze a Zsinatot, aki jogilag a helyettese.
Csak 54 kilométert kellene megtenni Bácsfketehegytől Újvidékig, hogy beszélhessünk.
Most már levelezésről le is mondtam, mert a hivatalos MRE nem akarja tudomásul venni a valós tényeket, melyeknek évek óta birtokában van, mindaddig amíg ft. dr. Szabó István püspök úr „Persona non grata” nem lett a bácsfeketehegyi Zsinaton, inkább várják mit is főznek ki majd „délen”.
Sajnos a reformátusság egysége töredezik napról napra, és nem az alapvető feladatra koncentrálnak, hogy hirdesd az Igét, állj vele elő alkalmas és alkalmatlan időben, hanem a gonosz beeteti a társaságot a kegyes jogok harcának tudatával.
2010.-ben úgy a MRE honlapján, mint a „Reformátusok Lapja”-ban lehozták a rágalmakat rólam, valamint egy másik gyülekezetről is, ahol a feleségem szolgál, de hogy minket meghallgattak volna, vagy az általam elküldött választ leközölték volna, azt nem. Azt mondták, adventben vagyunk, ne borzoljuk a hívek lelkét (enyémet és az mi híveinkét LEHET?).
Most milyen célt szolgál a nagy érdeklődés?
Az is szomorú, hogy párt alapon előbb tudni a végkimenetelt sejtő döntéseket, mielőtt még tárgyalnák azokat!
Engedjük, hogy Isten is szóhoz juthasson itt e maroknyi magyarság és reformátusság körében!"

Unknown írta...

A választás eredményét megsemmisítették. A szavazat arány a várt 9 - 3 helyett, 6 - 5. A frakció fegyelem gyengén, ám elégségesen működött.

Instagram