Pages

Lellei Köztársaság

Egyes feljegyzések szerint a XIX. század végén történt e nevezetes esemény.
Szalay Imre, 48-as érzelmű helybéli földesúr, aki országgyűlési képviselő is volt,  gyakran látta vendégül hasonló gondolkodású politikus barátait a lellei kúriában.Nyaranta Kishegyen a vincellérházban találkoztak. Azt fontolgatták, az volt a tervük, hogy Lelle és környéke, mint egy önálló köztársaság kiválna a Monarchia kebeléből és mint teljesen független kolónia élné további életét. A szervezkedésre azonban felfigyelt a titkosrendőrség és ha mégoly diszkrét módon is, de eljárást indított.
A nyomozást nagyon csendesen lezárták azzal, hogy a kiváló lellei borok tüzelték fel ennyire az összeesküvőket, így azok felelősségre nem vonhatók.
Később azonban a hajdani Kis ma Szövetség utcában, a Béke park melletti első ház helyén lévő  Hattyú fogadó messze földön híres vendéglőjének kerthelyiségében megismétlődött az eset.



1899 nyarán a nemzeti érzelmű asztaltársaság Kossuthra emlékezvén  kikiáltotta a "Lellei Köztársaságot".
Az eseményt egy oklevélben rögzítették, mely szerint a köztársaság hivatalosan bejegyeztetett Lichtenstein mintájára, mint Európa legkisebb önálló állama.
A Magyar Újság 1899 július 1-jei száma így tudósít a meghökkentő eseményről:
"A lellei köztársaság, amely a San Marinónál is kisebb, a Balatonnak somogyi partján fekszik, és a laikusok csak röviden Lellének vagy a bennszülöttek Löllének nevezik. Néhány éve még alig különbözött a többi tóparti falucskától, de amióta divatba jött a magyar tenger és a fővárosiak raja kezdi ellepni a Balaton partján levő helyiségeket, lehetetlen nem födözni azokat a speciális előnyöket, amiket a természet Lellében összpontosított."
Talán nincs még olyan fürdőhelye a világnak, amely annak köszönheti népszerúségét, hogy önálló "köztársaság " volt.

Unknown

1 megjegyzés:

Instagram