Pages

Jelmondat-generátor

Jelmondat-generátor


Az egyik utolsó bástyája a mai latinnyelvűségnek a jelmondatgyártás: még mindig divatos, sikkes dolog címer, logó alá, fölé, köré latin szavakat vésni, mert az patinát, titokzatosságot kölcsönöz (fotónkon az 1899-ben alapított Pall Mall hivalkodó címere, rögtön két - elkoptatott -jelmondattal).  Hovatovább ezek a latin szavak már csak olyanok, mint valami stilizált díszek, ornamentikák egy bronzkori edényen: jelentésüket, eredeti szerepüket ma már szinte senki nem ismeri, hatásuk csupán esztétikai. Persze örülni kell, hogy legalább ez még számít, hogy legalább ilyen formában még létezik a latin (ha már ez sem lesz, menedékjogot kérek a Vatikánban, muhaha). Elárulom: én is fordítottam már jelmondatot egy cég kérésére. Sőőőt! Magánszemélyeknek is fordítottam, méghozzá olyan jelmondatokat, amelyek aztán tetoválás formájában felkerültek a megrendelőre. Ez egyre menőbb, és végülis jobb, mintha - a régi városi legenda szerint - a csipős savanyú leves kínai nevét tetoválná magára a deliquens. Most pedig megjelent egy pofonegyszerű program - nyilván válaszolva a fogyasztói igényekre -, amellyel bárki faraghat magának egy "mezítlábas" - azaz nem túl bonyolult - jelmondatot.

Ami azért tényleg pofonegyszerű. Először, amikor Miekka ajánlatára ellátogattam oda, és a két felkínált ablakban találomra kiválasztottam a God-ot és a memory-t, naívan azt hittem, kidobja nekem majd a szép zsoltárverset: "Dominus memor fuit nostri et benedixit nobis" ("Az Úr megemlékezik mirólunk és megáld minket", Zsolt. 113/115,12.). Aha, persze. A megoldás az lett, hogy "Deus et memoria" ("Isten és emlékezet"). Aztán rájöttem, hogy különböző sémák vannak, úgymint főnév és főnév, aztán főnév, főnév és főnév, majd főnévből főnév (pl. ex oriente lux - keletről jön a fény), főnév, tárgyas ige, névmás (Deus me vocat - Isten hív engem, mondja a honlap), végül főnévben főnév (a honlap által hozott példa: in gloria pax - a dicsőségben béke van... ja, tényleg). Szóval kiválasztod a neked tetsző kombinációt angolul (kis ügyességgel lehet marhaságokat is), a gép meg köpi a megoldást. A választható szavak listája rövid, 25-30 szó közül lehet szemezgetni; persze mind nagyon "emelkedett" kifejezés.

Az a baj ezzel az egésszel, hogy éppen a jelmondat zamata, enigmatikussága hiányzik ezekből az instant tákolmányokból. A jó jelmondat rejtőzködik, nem adja meg azonnal magát, csak azoknak, akik egy kicsit gondolkodnak rajta. Hadd hivatkozzak itt pl. az általam már korábban dicsért "Nisi Deus frustra" ("Ha Isten nem - hiába") jelmondatra, ami egy zsoltárvers ügyesen elkészített esszenciája  (részletek itten). De az egydolláros egytől egyig pompás jelmondataira is utalhatnék. (A képen egy másik, friss kedvenc, a Durham egyetem részét képező St Chad's College  jelmondata: "non vestra, sed vos" - "nem az (ti. fontos), ami a tiétek, hanem ti magatok", klasszikusan szép jelmondat.) Tehát bár a jelmondat-generátor egy latinos számára első pillantásra biztató ("jé, erre van igény"), valójában nagyon kiüresedett és bóvli az egész. Ha valaki mindenáron jelmondatot akar, javaslom, hogy inkább forduljon egy mesteremberhez, vagyis egy tisztességes latinoshoz! (Hozzám is lehet, 10 jelmondat alatt ingyen megcsinálom. :)

 G.d.Magister


http://laudator.blog.hu/2010/01/10/jelmondat_generator


Unknown

1 megjegyzés:

Gabriella Sz írta...

Hallod, ettől megállt az eszem! :-O :D

Instagram